Html5 Menu Tag by Css3Menu.com

 

 

 

 

 

 


Afgeronde rechthoek: Meditatiefje
 

 

 


herinrichting kerkplein hoogeveen - Focus MKB

 

 

 

 

 

PLEIN

 

 

 

Burendag op de Brink.

Het idee kwam ter sprake om in de komende donkere wintertijd een paar vuurkorven neer te zetten; marshmallows erbij, poffen en praten.

Hoeveel heb je eigenlijk nodig om elkaar te ontmoeten?

 

Langs de Waalseweg ligt een bult zand.

Nog even en hopelijk komt er een mooi plein.

Aan het begin van het dorp, een plek net voor de kerk.

 

In je fantasie kun je daarbij wel het één en ander bedenken. Een ontmoetingsplek voor mensen, lhbtiq+nog veel meer, jong/oud, fietsers en wandelaars, dagjesgasten op het eiland, bewoners van oudsher en mensen die net neergestreken zijn in hun nieuwe koop(maar geen koopje)-huis.

 

Een plein.

In de Bijbel is dat meerdere keren een plek van vrede: als oudere zitten onder een vijgenboom, kinderen van je kinderen zien en vrede ervaren; met anderen in gesprek zijn in de poort over wat er in de maatschappij nodig is.

 

Ten tijde van de geboorte van Jezus was er een hele oude vrouw, Anna; ze was op het tempelplein in de oude tempel van Jeruzalem, sprak met jong en oud over de hoop die ze in zich had. Tig jaren weduwe, maar met een hart dat danste voor God; Heer-lijk!

 

Een plein.

Betrek de buurt bij de plannen die je maakt als kerk, zei de classis-predikante die op bezoek was in TW (en hopelijk binnenkort in SW).

Kijken wie dit leest: wie heeft er een idee wat we met ons plekje kunnen doen?

 

Een bank, een trampoline, een tafel, een paar fonteintjes als teken van levend water, een bandenplakset en oplaadpunt voor de fiets, een gratis mand appels voor de vroege vogels. Koffie kan aan andere kant bij de Barista@dominee.

 

Doe mij maar een sta-tafel.

Kunnen we delen van wat we onderweg hebben opgedaan! 

Ds. Marius van Duijn


Afgeronde rechthoek: Kerk 2030

 

 

 

Kerk2030-update nr 10

 

met deze titel wil ik maandelijks iets schrijven over het ‘project van Schalkwijk tot Honswijk, 2019-2024’, waarvoor ik (o.a.) als predikant hier gevraagd ben. In dit project gaat het om verbinding en verbetering van de samenwerking tussen de hervormde gemeente Schalkwijk en 't Goy en de hervormde gemeente Tull en ’t Waal en Honswijk. En breder dan dat, om het samen met anderen zoeken naar manieren om als geloofsgemeenschap present te zijn in de buurt.

 

HIER KAN UW IDEE STAAN…

 

Na een tiental schrijfmomentjes, tijd om het uit handen te geven.

 

Van U is het koninkrijk, de oude bede uit het Onze Vader is dit jaar het thema van de Protestantse kerk. Gelukkig, God maakt de toekomst, daar staat zijn werk uit het verleden garant voor!

En wat Hij vandaag de dag doet!?

Uitroepteken; ja ook vandaag bouwt Hij aan zijn Rijk, wellicht met andere methoden dan vroeger, maar het gaat door. Geweldig groots.

Vraagteken: hoe bouwt Hij, met wie?

Daar wordt het tijd om het zinnetje eens een keer zonder hoofdletter te schrijven.

 

Van u/jou is de toekomst.

Welke bijdragen ga jij  geven aan de bouw van Gods koninkrijk?

Als jij nu en hier iets zou kunnen doen, wat zou je dan willen?

Links en rechts probeer ik mensen te stimuleren.

Doe iets, onderneem iets, laat je talent niet liggen; het maakt niet uit of het er in de praktijk niet helemaal zo gelikt er uit ziet als je dacht, want in de ogen van God mislukt het nooit.

Ga de kramp voorbij.

En leg je idee op tafel.

Wie weet heeft een ander het al een tijdje op z’n hart.

 

En kunnen we er samen iets moois van maken. 

Interactieve gesprekskring over het geloof - Lichtbaken Hoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op gesprek () in de gemeente ging het over de gesprekskring zoals die er tot een paar jaar terug was.

Of er weer eentje georganiseerd kon worden?

It takes two to tango, voor een dansje heb je twee personen nodig: voor een gesprek ook, liefst meer.

Dus wie er over hedendaagse vragen wil praten, er is in ieder geval één persoon die meedoet.

Over het hoe en wat en frequentie… praten we dan wel verder.

Graag!

ds. Marius van Duijn

 

Afgeronde rechthoek: Langs kanaal en Lek  

 

 

 


Antoinette de Bruijn is vanaf 25 november (figuurlijk, gelukkig) een tijdje onthand, want ze wordt geopereerd aan haar hand. Dus voor wie een bezoekje of bloemen wil brengen: zorg zelf voor koffie en thee en een vaas, als u langsgaat. Sterkte!

 

Anton van Garderen kreeg de schrik van zijn leven en Ria en de kinderen met hem en ook voor de oude moeder in het Haltna-huis was het opeens een schok. Paar weken terug was er opeens een raar gevoel; na een ziekenhuis rit, de nodige onderzoeken, mocht Anton weer naar huis. Maar de paar meter naar zijn kantoor, zijn even een brug te ver. Hoe graag hij ook wil, hier is de grens. Wij wensen Anton en zijn gezin, alle geduld toe. Goddank mogen we er zijn en het leven elke dag als een geschenk van God ervaren. Hij zegent ons, elke morgen is zijn trouw nieuw over ons.

 

Mw. Oosterom-van Dijk is verhuisd van de Lekboulevard naar de nieuwbouw aan de Kuifmees 50; het uitzicht op de rivier is helaas voorbij, een mooie kamer op de 4e verdieping met groen in de verte is het nieuwe nu. Sterkte bij het wennen; de kerkradio blijft gelukkig als mogelijkheid van verbinding met ‘ t Waal.

 

Laura en Ben van den Berg zijn tijdelijk in het Haltna-huis: hoe de situatie in de komende tijd zich ontwikkelt, is de vraag. Gelukkig weten ze zich omringd door liefdevolle mensen; de (klein-)kinderen en het zorgpersoneel. Bovenal mogen we weten dat er een God is die altijd voor ons zorgt, dag en nacht, 24/7, een leven lang!

 

We leven ook mee met mw. M. Nieuwhoff-Hovestadt, voor wie terugkeer naar de Waalseweg helaas niet weggelegd is. Sterkte samen met uw man.

 

Jan van Rijswijk is aan het opknappen, maar het is als met het oude spreekwoord ‘het komt te paard en gaat te voet’; geduld dus, maar hopelijk een goed vervolg.

 

Het kan natuurlijk altijd zo zijn, dat er iemand aan de aandacht ontsnapt is; thuis, in het ziekenhuis of bij het vermelden in ons kerkblad. Laat het gerust weten.

 

Corona/Covid-19; de één ziet het opklaren, de ander denkt aan donkere wolken. Moge het licht van God ons allen omringen.

En binnen en buiten de kerk geldt hetzelfde: geef elkaar de ruimte.

 

Met vriendelijke groet,  Marius van Duijn, VDm

 

Afgeronde rechthoek: Gezamenlijk
 

 

 

 


Collecten

 

De diaconie collecten voor deze maand:

14 nov.  St Gave, Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland

21 nov  In Schalkwijk eigen zendingscommissie contact met zendingswerk werelwijd, eigen activiteiten als ronddelen literatuur en kerstmaaltijd

In Tull en ’t Waal is deze bestemd voor de diaconie

28 nov Hospice Houten, Veilige plek voor mensen die niet lang meer te leven hebben.

 

IDO

U had nog informatie tegoed over de buurtgezinnen. Altijd goed om van dit initiatief te weten en wellicht kunt u bekenden daarop attenderen

Buurtgezinnen gezocht

Herken je dat? Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Het gaat erom kinderen een fijn "tweede thuis" te geven. Familie of vrienden zouden dat wel kunnen, maar soms zijn die er niet of wonen ver weg. En dan...?!

 

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steungezinnen zijn mensen die ervaring hebben met kinderen en graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.

Een belangrijk kenmerk van Buurtgezinnen is vrijwilligheid. Het vraaggezin en steungezin maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. Een ander kenmerk is continuïteit. De relatie tussen een vraaggezin en een steungezin is gebaseerd op onderling vertrouwen. Vertrouwen moet groeien. Het vraaggezin en het steungezin gaan in principe een langdurige relatie aan, zolang als zij dit zelf willen. De ondersteuning kan jaren duren. Soms is er hulp nodig tot de kinderen volwassen zijn. Dit bepalen de gezinnen zelf.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik een liefdevol gezin kan vinden dat ook christelijk is. Dit kan een gezin zijn met kinderen, alleenstaanden, stellen zonder kinderen met ervaring, maar ook stellen waar de kinderen al uit huis zijn of gepensioneerden (opa/oma figuur). Wilt u eens nadenken of u iets kunt betekenen voor een ander gezin?

Voor meer info kijk op de website: www.buurtgezinnen.nl of mail naar marijke@buurtgezinnen.nl

Marijke van Tiggelen
Coördinator Buurtgezinnen.nl in Houten
06-39402710

 

Gebedskring

De gebedskring is in november naar een week eerder verschoven. Het wordt woensdag 17 november om 19.00u is in de consistorie. De gebedskring is een gezamenlijke activiteit van Tull en ‘t Waal en Honswijk en Schalkwijk en ’t Goy. Er wordt voor beide gemeenten gebeden. Welkom om erbij te zijn, ook al bid je in stilt mee, God hoort dat ook.

 

Afbeelding met tekst
Automatisch gegenereerde beschrijvingOntmoeten en verdiepen

 

In samenwerking met de Rooms Katholieke kerk gaan we in 7 maandelijkse activiteiten, creatieve dingen doen rondom de bijbel.

Hopelijk hebben we ondertussen ook mooie gesprekken.

Bijvoorbeeld onder begeleiding een kort gedicht maken.
Of willekeurige mensen op straat interviewen…. (Niet in ons eigen dorp) Posters, of een groot schilderij….

We beginnen telkens op de 2e woensdag van de maand met een gezamenlijke maaltijd. En daarna worden we actief.

Heb je zin om mee te doen?
Mail dan met Janco van Dijk. (jancovd@gmail.com) of bel hem op 06-52692558.


Tot ziens!

 EVA

In oktober gingen we echt van start en hebben we met elkaar naar een mooie, indrukwekkende film gekeken.

De volgende EVA ochtend staat alweer gepland en wel op woensdagochtend 10 november.

Gretha zal de ochtend voorbereiden. Het wordt een themaochtend met als onderwerp: "Het tegenwoordige werk van Christus".

Om 9.15 uur is de koffie klaar en om 9.30 uur willen we starten.

Iedereen is weer van harte welkom in de consistorie van de kerk in Schalkwijk.

Ook als je nog nooit bent geweest, kom gerust eens langs.

Arja en Marian

 

Trossel

De Trossel kent drie dorpsondersteuners: Marian van der Ven, Conny Middelweerd en Marian van den Hoogen. Heeft u een vraag aan hen: Het telefoonnummer is: 06 29 82 00 55

Het mailadres is: dorpsondersteuners@detrossel.nl De dorpsondersteuners werken vraaggericht.

 

Koffieochtenden

Donderdag 4 november, over Tuin Brassica

vrijdagdag 12 november,  Diëtiste Laura Hilhorst

Donderdag 18 november,  Fort Honswijk – Johan van der Gun

Vrijdag 26 november, over Parkinson Paul Verhey

 

Kleine moeite, groot geluk

Het is oogsttijd… maar wat moet je doen als blijkt dat het niet meer meevalt om de aardappels uit de grond te krijgen? Een mevrouw vroeg de dorpsondersteuners om raad. In tijd van een uurtje hebben twee vrijwilligers, met veel plezier, de oogst binnen gehaald. Weer typisch een voorbeeld van met kleine moeite ‘n groot geluk.

 

Website

We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe website voor beide gemeenten. De eigen websites komen dan te vervallen. Op zich niet zo gek wat veel informatie is al gezamenlijk. Op de nieuwe website komt uiteraard ook de nodige informatie over de eigen gemeentes.

We zijn nog wel op zoek naar een geschikte domein naam. Momenteel hebben we hervormdschalkwijk.nl en kerktullentwaal.nl, maar het zou mooi zijn als we een nieuwe domeinnaam aanmaken die past bij onze samenwerking. Wellicht heeft u daar een goed idee over. Deze kunt u dan doorgeven aan Johan de Bruijn of Arjan Verbree.

 

 

 

Tekstvak: Contributie kerkblad Nog niet iedereen heeft zijn abonnementsgeld voor dit jaar voldaan. Ongeveer 2/3 heeft inmiddels wel keurig betaald. Zou u dit voor uzelf nog even kunnen nakijken? Mvg, Johan de Bruijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgeronde rechthoek: Schalkwijk en ‘t Goy  

 

 


Tekstvak: Vanuit de kerkenraad kunnen wij berichten dat we op donderdag 25 november om 20.00u een gemeenteavond hopen te houden. Hierin zullen we o.a. bespreken wat voor aanbevelingen we hebben ontvangen naar aanleiding van het beleidsplan wat bij dit kerkblad is gevoegd. We verzoeken alle gemeenteleden op- en aanmerking te plaatsen bij de diverse onderwerpen en deze zo spoedig mogelijk in te leveren bij de scriba met of zonder Naams¬vermelding. Het gaat om het beleid voor de komende (vijf) jaren. Dat gaat ons dus allemaal aan en is dus niet alleen een zaak voor de kerkenraad Verder zullen we bespreken hoe we volgend jaar de samenwerking met Tull en 't Waal en Honswijk hopen in te vullen en hoe we daar in de komende jaren invulling aan willen geven. Wij willen graag van u horen hoe u daar tegenaan kijkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de kerkenraad

 

Om de samenwerking verder vorm te geven en activiteiten te organiseren voor de gezamenlijke gemeenteleden is er een commissie “Wat de toekomst brengt”.

 

Op dit moment zijn de commissieleden kerkenraadsleden uit Tull en 't Waal en Honswijk en Schalkwijk en 't Goy. We zouden het fijn vinden wanneer daar ook gemeenteleden uit de beide kerken aan deelnemen.

Als u mee wilt denken over de toekomst van onze beide gemeenten, dan kunt u dit laten weten aan de scriba van Tull en 't Waal en Honswijk en/of Schalkwijk en ’t Goy.

 

Iedere maand zal er vanuit onze gemeente een bloemengroet gaan naar iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken.

 

 

 

Diaconie

We hebben weer geteld. Deze zomer waren we er niet aan toe gekomen, dus het ging om 2 kwartalen.

 

2e kwartaal 2021:

HGJB

34

Mercy Ships

34

Evangelisatie comm.

34

St Timon

34

Diaconie

22

Transworld Radio

25,40

Dabar

25,40

Leger des Heils

131,15

Open Doors

65,40

Noodhulp Cluster (watersnood)

87,75

St Gave

60,75

HGJB

56,25

Bartimeus

60,75

De Hoop (avondmaal)

61,25

Zendingsbusje

81,65

totaal

813,75

 

3e kwartaal 2021:

 

Diaconie

62,50

Leger des Heils

78,00

Global Rize

59,50

Voedselbank

32,50

Watersnood Limburg

106,70

De Herberg

40,80

GZB

89,70

Bartimeus

31,30

Diaconie

73,15

Mercy Ships

68,00

Hulp Haiti

108,25

(avondmaal) De Hoop

62,25

Dabar

70,45

De Herberg

86,65

Zendingsbusje

186,75

totaal

1156,50

 

Er is dus overvloedig gedoneerd. Daarvoor onze hartelijke dank. We zien dat de kerkgang wat terug loopt, maar dat is aan de collecten niet te zien.

Daarvoor onze hartelijke dank.

 

Bij de eerste zondagen hadden we geen fysieke diensten. Veel gemeenteleden doneren 1x per maand. Die verdelen we dan over de collecten van die maand. Daarom zijn die bedragen gelijk.

En bij gezamenlijke diensten wordt de collecte beheerd door de kerk waar de dienst gehouden wordt. Omdat de meeste collecten doorzendcollecten zijn, maakt dat per saldo niets uit.