Html5 Menu Tag by Css3Menu.com


kerkcorona

Afgeronde rechthoek: Kerk & Corona  

 

 

 


Kerk&Corona

 

Gebedskring

 

Vorige week hebben we voor de eerste keer een digitale gebedskring gehouden. Iedereen gewoon thuis en dan via internet verbonden. Niet zo mooi als het bij elkaar zijn, maar toch mogelijk om met elkaar te bidden voor onze eigen gemeenten. We zullen dit 1 maal per maand gaan doen.

Wie de gebedspunten en namen per mail wil hebben? Dat kan natuurlijk ook.

Laat het gerust weten.

 

Kerkdienst

Met Palmpasen zijn we als beide gemeenten Schalkwijk-’t Goy, Tull&’t Waal-Honswijk gestart met een gezamenlijke kerkdienst. Er is natuurlijk even gedacht om een complete kerk-TV-dienst te organiseren, maar we hebben er uiteindelijk toch voor gekozen om een eenvoudige versie te starten met behulp van de bestaande apparatuur en internetverbinding.

 

 

https://www.publicdomainpictures.net/pictures/200000/velka/church-logo-symbol.jpgDe insteek is ook sober: bidden, Bijbellezen, zingen en een overdenking, die niet al te lang duurt. Want één ding zou ik toch heel 160644nadrukkelijk willen zeggen: petje af voor alle kerktelefoonluisteraars die al jaar en dag naar een dienst via de luidspreker luisteren. Dat vraagt heel veel concentratie.

 

Graag horen we van de ervaringen, die jullie als gemeenteleden rond deze diensten hebben.

Zoals iemand me vertelde: het is een hele geloofsmorgen. Start met de Reuver (nee, eerst koffie) en een breiwerkje, vervolgens de eigen gemeente via het internet en daarna Nederland zingt.

Anderen zappen van Appelscha tot Zaamslag of luisteren over de grens van de eigen traditie.

 

Ook wat dat betreft, zal deze tijd iets veranderen in ons denken over kerk en kerkdienst. Al was het alleen maar dat mensen (voor het eerst?) beseffen: soms is het zo, dat ik wel kan, maar geen zin heb, nu kan het zijn dat ik wel zin heb om naar de kerk te gaan, maar niet kan.

 

Wat mij betreft als voorganger.

Hoewel het prachtige momenten zijn, samen met producer Anton: ik mis jullie allemaal. Hopelijk gaan we weer spoedig met gejubel en gejuich naar Gods huis.

 

App:

Er zijn een paar reacties geweest uit Schalkwijk-’t Goy over de app-groep. Daarbij werd het idee geventileerd om aan te haken bij de al bestaande App-groep van Tull&’t Waal.

Wordt vervolgd.

 

Avondmaal
Met een bepaald ritme zijn we gewend om met elkaar het Heilig Avondmaal te vieren. Maar hoe doe je dat in Corona-tijd? In het (theologen-)land is daar een mooie discussie, af en toe dus-cussie, over. ‘Je doet dat toch gewoon thuis bij de buis’ of ‘nee, daar moet je echt voor bij elkaar zijn’. Gaat het bij de viering vooral om je gedachten of is het vooral een ervaring omdat je iets proeft en dat deelt met elkaar? En hoe zou je dat straks doen in de anderhalve-meter setting?

Kortom, teveel mooie vragen om direct ‘n antwoord op te geven.
Wie zou mij eens willen mailen/bellen over het onderwerp?

Bij de viering van het Avondmaal in corona-tijd, denk ik ….

 


 

Afgeronde rechthoek: Langs kanaal en Lek  

 

 

 

 

 

 


Gaat een dominee voorbij - Ds. Wim Beekman - Tweedehands ...De dominee gaat voorbij.

 

Zo stond een boek in de kast bij mijn ouders.

Vandaag de dag is dat letterlijk en figuurlijk zo. We kunnen nu even niet bij elkaar op bezoek. Maar gelukkig; moderne middelen geven wat ruimte in het pastoraat. We telefoneren, mailen, FaceTimen, Zoomen en wie liever een ouderwetse brief wil, laat het weten. Kaartjes zijn altijd leuk.

 

We leven mee met zieken, genoemd en ongenoemd of liever niet genoemd.

Ook wie in een verpleeghuis verblijven en hun familie thuis, vergeten we niet.

En als u denkt ‘hoe zou het met die gaan?’, één belletje verder en u weet het.

 

Met de auto op een vroege zondagmorgen reed ik over de Beusichemse weg in ’t Goy, vervolgens over de Achterdijk/Groeneweg, langs de Lek richting het kerkje van Tull &’t Waal. De bloesem fleurde als een belofte; je ziet het nog niet, heb geduld, maar er komt deze zomer verse vrucht.

De crisis heeft niet het laatste woord, houdt moed en let een beetje op elkaar!        
 

 

Afgeronde rechthoek: Graf van de onbekende drenkeling  

 

 

 

 


Ik moet bekennen dat ik bepaald geen trouwe kerkbezoeker ben, maar nu ik voor het kerkblad begin aan een stukje over het graf van de onbekende drenkeling, denk ik onwillekeurig aan het bijbelverhaal van de verloren zoon.

 

Een prachtig verhaal waarbij de vader na lange tijd zijn zoon, die  het allemaal niet zo nauw neemt, de wijde wereld intrekt en die na vele jaren berooid terugkeert, met  grote vreugde, liefde en DSC_0378warmte verwelkomt ! Natuurlijk wordt er volop geknuffeld en een enorm feest aangericht.

 

Als vader van drie zoons en opa van vijf kleinkinderen, begint het, vanwege de coronacrisis  nu al stevig te knagen, omdat ik ze alleen maar op afstand kan zien en is knuffelen er al helemaal niet bij. Liefde is immers onvoorwaardelijk en hoe graag zou je ze niet in je armen willen sluiten !

 

Hoe moet het dan hebben gevoeld voor de ouders  van de man die naast de terecht mooi verzorgde oorlogsgraven van T.L.Beckett en A. Bell  begraven ligt. Zij hebben hun leven lang in onzekerheid verkeerd en geen idee gehad wat hun zoon is overkomen en waar hij is gebleven. Hoeveel verdriet en pijn moet dat hebben veroorzaakt ?

 

Een uiterst simpel graf met daarop een roestig ijzeren kruis. Geen naam en geen geboortedatum, slechts dat hij gevonden is op 23 november 1944. Het was bijzonder om de planten met de Latijnse naam “Helleborus niger" tijdens onze werkzaamheden op het graf te zien staan.  De Nederlandse benaming is namelijk “kerstroos”. Zou dit toeval zijn of misschien toch symbolisch?

 

Het 4 en 5 mei comité Houten, waar ik als bestuurslid mede bij betrokken ben vroeg zich af of het niet juist nu, in het jaar dat wij 75 jaar vrijheid vieren, tijd is om te zorgen van een mooi volwaardig graf voor deze man.

 

DSC_0387Het is inderdaad niet 100% zeker dat het een jongen was die voor onze vrijheid zijn leven liet, maar deskundigen achten die kans toch levensgroot. Het tijdstip, zijn kleding en het feit dat hij een zilveren ringetje droeg met daarin de gegraveerde naam Wilhelmina laat nauwelijks ruimte voor twijfel. En mocht het dan toch anders zijn; is vergeving voor de kerk en de mensen in die kerk niet één van de grootste deugden?

 

Na overleg en met instemming van alle betrokkenen, heeft Steenhouwerij Polet uit IJsselstein kosten- en belangeloos een prachtig monument gemaakt, waarbij ook vele andere onbekenden die omkwamen voor onze vrijheid niet werden vergeten.

 

Vrijdag 24 april hebben we , onder toeziend oog van o.a. het kerkbestuur en de dominee het monument geplaatst. Het is mooi geworden en het 4 en 5 mei comité nodigt u graag uit om op 4 mei ook op dit graf een bloem te leggen. Helaas kan dat dit jaar vanwege de coronacrisis niet zoals in voorgaande jaren , maar het staat natuurlijk iedereen vrij om dat op individuele basis te doen.

 

Wat zouden de ouders en familie trots zijn op hun “verloren” zoon als ze zouden hebben geweten dat onze gemeenschap met zoveel respect zijn graf bijhoudt en wij hem daarmee onze dankbaarheid betuigen voor 75 jaar vrijheid !

 

Voldoende reden om op 5 mei, ondanks de beperkingen toch groots feest te vieren.

 

Bram Bosshardt


 

 

Afgeronde rechthoek: Kringen en activiteiten  

 

 

 


Gebedskring

Wij komen 1x per maand bij elkaar voor de gebedskring. Om te bidden voor onze beide gemeentes Schalkwijk en ’t Goy en Tull en ’t Waal en Honswijk.

Nu kunnen we door de corona helaas niet meer bij elkaar komen. Er worden  wel maandelijks gebedspunten rondgestuurd, zodat iedereen die  thuis mee kan nemen in de persoonlijke voorbede.

 

Maar ondertussen raken we met de techniek van internet vertrouwd, zodat je toch met groepen bij elkaar kan komen. Bv met de app. ZOOM. Je ziet elkaar op één scherm. Je kan elkaar horen en naar elkaar luisteren. Zo kunnen we dan toch nog gezamenlijk bidden.

(Op deze manier hebben we ook de kerkenraadvergadering gehouden}.

 

Afgelopen donderdag 23 april  hebben we zo onze eerste gebedsmeeting gehad.

De volgende staat gepland op donderdag 14 mei. Mocht u gebedspunten weten of voor u zelf willen hebben, dan kan dat altijd via de dominee of via mij (awcdebruijn@ziggo.nl of 06 31543062)