Html5 Menu Tag by Css3Menu.com
Langs kanaal en Lek

 

Zaterdagmorgen 29 juni, 7 uur; als een kolonie nijvere mieren, zo toont de Brink zich. De één dit, de ander dat. Beslag wordt gemaakt, een oneindige hoeveelheid glaswerk vult de tafels, boeken bij de vleet en een complete inboedel onder de bomen. Om overjarige elektronica niet te vergeten.

Brinkmarkt, fenomeen van al bijna een kwart eeuw.

 

Weg is pech en voor wat er overblijft is het ook pech: het verdwijnt richting de stort in Houten. Volgend jaar weer een nieuwe Brinkmarkt, met nieuwe brinkmarkt-spullen.

Maar één ding blijft, de saamhorigheid. Mooie ervaring. Onder de indruk van alle inzet. Dank!

 

Daags ervoor was ik in de Wiese voor de aftrap van de Trossel. Een dorpscoöperatie met als doel zoveel mogelijk betrokkenheid op elkaar te organiseren waardoor mensen zolang mogelijk in de vertrouwde buurt van ons eiland kunnen blijven wonen.

Meer dan 150 mensen hebben zich opgegeven om computerles te geven, een (retour-)ritje ziekenhuis te maken, zomaar eens langs te gaan en wat je al niet kunt verzinnen voor de buurt. (borrel maar met ideeën…)

Wat me trof was het woordje ‘elkaar’ in de toespraak van de voorzitter.

En ik dacht aan het oude boekje van J.P. Versteeg met dezelfde eenvoudige en triggerende titel: elkaar. Bijna op iedere pagina van het Nieuwe Testament kom je dat woordje tegen: elkaar. Een Bijbelse opdracht voor het leven van alledag. Zie naar elkaar om. Dat komt ons allemaal ten goede.

 

Tot slot een oude, gerijpte Keltische zegen, mooi om in de zomer te overdenken. Ook als je jong bent!

 

Levensavond

Het zij je vergund

in je levensavond

te oogsten

wat je hebt gezaaid.

Dat velen mogen putten

uit de wijsheid

waarin je bent gegroeid. Dat je ouderdom

je niet bedrukt

met angst en zorgen

maar een voorproef is

van de eeuwige vrijheid

die op je wacht.

 

 

Met vriendelijke groet,  Marius van Duijn, VDM.

 


 

Afgeronde rechthoek: Kringen en activiteiten  


EVA_logo

 

 

Koffieochtend EVA – oproepMet het programma zo goed als rond, we missen enkel nog de spreekster of het uitstapje, is er een kink in de jarenlange kabel van Eva-seizoenen gekomen. Marian kan dit seizoen niet meedoen vanwege de operatie aan haar gehoor en daarop volgende revalidatieperiode en Tieneke heeft een baan bij een nieuwe bakkerij in Soest en het werk is ook op woensdag.

 

Wij zoeken dus twee dames die het komende winterseizoen de kar willen trekken. Vind je het belangrijk dat Eva doorgaat? Vind je het leuk om een goede sfeer te creëren voor de dames die maandelijks komen? Heb je zelf genoten bij Eva en wil je best een steentje bijdragen? Wij wachten, met smart, op jouw mail (eva@hervormdschalkwijk.nl)! Laten we ervoor zorgen dat dit gezellige en belangrijke werk doorgaat.

 

 Marian en Tieneke


Bericht van de aktiviteitencommissie  Tull en ‘t Waal

 

 

 

DE ZEEPHELLING IS TERUG!

 

In dit voorjaar is een nieuwe commissie van start gegaan: de activiteitencommissie. Doel van deze commissie is: nieuwe en beproefde initiatieven verzorgen waarbij de kerk een zichtbare en laagdrempelige kerk is voor het hele dorp.

 

Alvast voor uw agenda: op zaterdag 14 september a.s. vindt de nieuwste editie van OPENING WINTERWERK plaats op Werk aan de Waalse Wetering. Het wordt een feest als vanouds voor jong en oud. Er worden weer allerlei gave spellen met prijzen georganiseerd.

 

Kinderen kunnen zich opgeven bij Wilma Alkema (Wilma.alkema@ziggo.nl / 06 18 16 52 49). 

 

Op zondag 15 september a.s. vindt aansluitend de STARTZONDAG plaats, bedoeld voor alle leeftijden. Hebt u / heb jij ieeen voor de invulling van deze dienst? Graag melden bij Marius van Duijn (m.v.duijn@ziggo.nl / 06 39 76 81 40).

 

De activiteitencommissie bezint zich op verdere activiteiten zoals een wafelactie, een Open Huis voor de bewoners van de nieuwe wijk en een Sing-In dienst. We willen jullie uitnodigen om ideeen bij ons in te brengen.

 

Hartelijke groet,

 

Wilma, Marius, Anton, Maria, Natascha, Trees en Arjan

 

 

IMG_7258Bericht vanuit de kinderclub "De Loods"

Op 28 juni was de slotactiviteit van de kinderclub. We hebben eerst heerlijk met elkaar gegeten en vervolgens zijn we wezen bowlen in Houten.

Rob Vreugdenhil bleek heel goed in bowlen te zijn!

 

We hebben een supertof clubjaar met elkaar gehad: steeds veel kinderen, veel gezelligheid, veel geluid en veel creativiteit. We willen ook Roel hartelijk bedanken die een avond huisjes met ons heeft getimmerd. Vakmanschap bleek vereist.

 

Nu gaan we uitkijken naar de zomervakantie en heerlijk zomerweer. In september hopen we weer van start te gaan.

 

Chris en Arja: super bedankt voor het gebruik van De Loods. Het is zo'n fijne ruimte, dank!!

 

hartelijke groet,

 

Naomi & Maria


 

 

 

 

 

 

Brinkmarkt 2019

Zaterdag 29 juni was het zeldzaam mooi weer - zoals we dat eigenlijk nog niet gekend hebben in de 24 jarige historie van de Brinkmarkt.  De zomerse temperaturen lokten veel mensen al vroeg naar het pittoreske groene hart van ons dorp.  Waar was het immers bij deze tropische temperaturen beter toeven dan onder het groene loof  van de essen, platanen en beuken?

 

Schalkwijker Wim Hoefakker kwam met zijn zelfgebouwde draaiorgel extra luister bijzetten aan het zomerse sfeertje van de markt.  Vele mensen waren blij verrast en konden deze vrolijke noten wel waarderen.   Bij de Brink Bistro waren alle beschikbare zetels al rap bezet. Een lekker bakje koffie met een wafel volgens Henny’s geheime recept, je kunt het nergens anders krijgen! Het speelgoed trok vele kinderen nieuwsgierig naar de kraam er tegenover.  De papa’s en mama’s struinden over de openlucht meubel- en ’ander groot spul’-’boulevard rond de pomp, op zoek naar iets van hun gading. Of probeerden in deze e-reader-tijd toch een ‘ouderwetsch’ maar o-zo-fijn boek te scoren voor de vakantie.  Kleding, kunst, antiek,  gereedschappen, huishoudelijk (kramen enthousiast ‘bemand’ door de zussen Vera, Linda, Emma en Sara van Ewijk) -  er was weer een overvloed aan goederen beschikbaar gesteld.

 

Ditmaal om 12.00 uur geen burgemeester voor de loterijtrekking –  Wouter de Jong  was net weg en de nieuwe burgervader Gilbert Isabella nog niet in functie -  maar onze eigen ‘verse’  dominee Marius van Duijn – die de gelegenheid te baat nam om zich voor te stellen en zijn rol met verve vervulde.  Op dat tijdstip brandde de zon echter al hevig en was de markt al wat over haar hoogtepunt heen.

 

Primair is de Brinkmarkt bedoeld om een gezellig ontmoetings-evenement aan te bieden aan iedereen die dat leuk vindt (of goedkoop wat spulletjes wil aanschaffen). Allemaal georganiseerd vanuit ons kleine Brink-kerkje.  Gelukkig met heel veel hulp. Qua materiaal, qua sponsoring, qua bemensing, het is heel wonderlijk dat dit toch steeds weer lukt.

Secundair is het dan mee­genomen dat we met die laatste zaterdag in juni al jaren  - wisselende - ‘goede doelen’  kunnen steunen.  Daarnaast wordt een gedeelte gebruikt voor onderhoud en verfraaiing van kerkgebouw en interieur. De markt inclusief loterij bracht omstreeks € 5.500,- op.

 

 

 

Verkeersregelaar in opleiding DSC02141

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

Van de evangelisatie commissie:

 

Het is al jaren een goede traditie om aan het einde van de zomer het nieuwe “kerkewerk-seizoen” te beginnen met een bbq. Ook dit jaar hopen we dat te gaan doen en dan nodigen we ook alle vrijwilligers uit die geholpen hebben op de Brinkmarkt.

 

Om al deze vrijwilligers te bedanken organiseren wij op DV 24 augustus weer de jaarlijkse bbq. Degene die helpen krijgen in hun lunchpakketje een briefje met een uitnodiging voor de bbq.

Uiteraard is iedereen hartelijk welkom op 24 augustus om 17.00 uur bij onze prachtige kerk op de Brink.

U kunt uzelf en anderen opgeven bij:  

George van Doorn          030-6012233 georgevandoorn@ziggo.nl

Henny de Gier                  030-6012305 henny.degier@gmail.com

Wij wensen iedereen alvast een fijne vakantie en hopen u allen uitgerust te zien op 24 augustus.

 

George van Doorn en Henny de Gier

 

Vanuit de kerkenraad

 

Hilda Riemens heeft helaas haar beroep tot diaken in onze gemeente niet aangenomen, maar we zijn dankbaar dat in de tussentijd de herbevestiging van Antoinette en Addie heeft plaatsgevonden.

 

De wet op de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) gaat ook gevolgen hebben voor onze gemeente. Zo mogen zieken wel in de kerkdienst genoemd worden, maar weer niet als de dienst online te beluisteren valt.

Namen in het kerkblad mogen alleen vermeldt worden met toestemming van de betrokken personen.  Ook hier geldt voor het plaatsen op internet, via de website, verdergaande beperkingen.

Bij foto’s die binnen genomen zijn is ook toestemming nodig, bij foto’s die buiten in een openbare ruimte genomen zijn hoeft dat weer niet.

Er is door de PKN hierover een model opgesteld. De heer Roeland Riemens zal samen met de heer  Jaap Huisson dit verder uitwerken.

 

Voor de kerk moet er een ontruimingsplan opgesteld worden, nooduitgang en  verzamelplaats aangeven en plattegrond met vluchtwegen. Verder moet er gekeken worden naar BHV en EHBO.

Dit zal verder door de kerkrentmeesters uitgezocht worden.

 

De Trossel is officieel van start gegaan op 29 juni en vanuit onze gemeente is de heer Johan de Bruijn daarvoor het aanspreekpunt.

 

Vanuit de gezamenlijke kerkenraden kunnen wij u meedelen dat er een BBQ is geweest met beide kerkenraden en dat dit een gezellige avond was waarin ontspannen gesprekken hebben plaatsgevonden. Voor ds. Mariuas van Duijn en zijn vrouw Henriëtte was dit een mooie gelegenheid om de kerkenraadsleden beter te leren kennen.

In de gezamenlijke vergadering met Tull en 't Waal en Honswijk is afgesproken om het visieplan weer op te pakken. In de volgende kerkbladen houden wij u hiervan op de hoogte.

Ook is er gesproken over activiteiten waar we meer met elkaar kunnen samenwerken. Hierbij valt te denken aan de bijbelgespreksgroep, geloofsgroeigroep, week van gebed, stilteviering en Hemelvaart.

Er zal ook nagedacht worden over de bijzondere diensten zoals de biddag/dankdag, goede vrijdag en Hemelvaart.

De bijbelgespreksgroep zal in het komend seizoen verzorgt worden door ds. Van Duijn. Over het onderwerp wordt op dit moment nog nagedacht.

Voor de EVA zijn we op zoek naar nieuwe leiding. Marian Tuls moet stoppen vanwege haar gehoor en Tineke Oskam heeft een baan aangenomen waarbij ze ook op de woensdagmorgen zal gaan werken.

Het programma is al gereed, alleen de dag zelf verzorgen is nog niet ingevuld.

 

 

Kerkrentmeesters

Orgel

Het orgel is weer helemaal gerestaureerd en kan er weer 25 jaar tegenaan, ik heb het verschil kunnen horen en ik hoop u ook.

We zijn van plan er een feestelijk tintje aan te geven na de vakantie met de start van het winterwerk, samen met de organisten komen we hier bij u op terug.

Alles is netjes binnen de offerte gebeurt en het ziet er geweldig uit , als u een keer een kijkje wil nemen laat het ons even weten.

De frontpijpen zijn van een verflaag voorzien. Als die weer kaal gemaakt worden, en opgepoetst zijn deze veel mooier. Dit zal in februari gebeuren. En dan kijken we gelijk of dat de orgelkast geschilderd kan worden.

 

Zoals u wel ziet hangt er als het kan en mag een vlag bij ons uit de toren , na de restauratie van de toren is er een nieuwe constructie gemaakt voor de vlag.

Dit is erg lastig en ook nog al een kluis om de vlag uit de toren te krijgen en te laten zitten waar het zou moeten, samen met onze vlaggers  en de gemeente is er gekeken hoe dit beter en makkelijker kan.

De gemeente heeft toegezegd hier wat aan te doen, zodat het op een veilige en goed manier weer kan, dus wordt vervolgd.

 

Ook ziet u misschien wel eens een bruidspaar op de brink lopen bij onze kerk die u niet kent, onze oude kerk is nog al in trek bij jonge bruidsparen om in te willen trouwen, voor onze leden is dit gratis en zijn ze geen lid van onze gemeente staat hier een vergoeding tegenover.

Niet dat het heel veel gebeurt maar een paar keer per jaar wel, en is dit een kleine inkomsten bron voor de gemeente.

En natuurlijk is het zo dat onze kerk er geweldig uitziet en goed is onderhouden, soms zien we dit zelf niet maar ik wordt er blij van als ik de bruidsparen hoor over onze kerk en de mooie brink.

 

De jaarstukken van 2018 zijn klaar en goedgekeurd door de kerkraad en zullen binnenkort ter inzage bij mij klaar liggen, dus als u er in geïnteresseerd ben kan dat.

 

Hieronder vindt u de samenvatting zoals deze ook op de website staat. Deze vermelding is daar ook nodig om te voldoen aan de ANBI regeling. Deze zorgt ervoor dat giften, dus ook de kerkbalans en de collectebonnen, aftrekbaar is van de belasting.

 

 

 begroting

rekening

rekening

 

2018

2018

2017

baten

 

 

 

 Opbrengsten uit bezittingen

 €    23.900

 €     25.121

€  24.459

 Bijdragen gemeenteleden

 €    24.900

 €     24.151

€ 24.407

 Subsidies en overige bijdragen

€      2.600 

€       3.763

€  4.194

Totaal baten

 €    61.400

 €     53.305

€  53.060

lasten

 

 

 

 Bestedingen Pastoraat (predikant en kerkelijk werkers)

 €   30.700

 €   11.756

 € 12.391

 Bestedingen Kerkdiensten, catechese en gemeentewerk

 €     1.300

 €      1302

 €    -475

 Bijdragen aan andere organen binnen de kerk

 €     2.475

 €     2.000

 €   2.507

 Lasten kerkelijke gebouwen (inclusief afschrijving)

 €     8.900

 €   10.290

 € 10.470

 Salarissen (koster, organist e.d.)

 €     1.000

 €         540

 €       800

 Lasten beheer en administratie, bankkosten en rente

 €     3.400

 €     3.236

 €    3261

 Lasten overige eigendommen en inventarissen

 €     4.425

 €     4.968

 €   4.434

Totaal lasten

 €  61.300

 € 35.057

€ 33.388

Resultaat (baten - lasten)

 €       100

 € 18.248

 €19.672

 

Met vriendelijke groeten, de Kerkrentmeesters  

 
Diaconie

 

De jaarstukken van de diaconie over 2018 zijn eveneens goedgekeurd. Bij elkaar best wel wat werk, maar het is fijn als alles weer in orde is en goed bevonden is.

Ook hier geldt dat deze nu definitief gemaakt worden en daarna zullen we ze ter inzage leggen.

 

Baten en Lasten

 

 begroting

rekening

rekening

 

2018

2018

2017

 

Baten:

 Opbrengsten uit bezittingen

 €  12.150

€  11.681

 € 13.062      

 Bijdragen gemeenteleden

 €    7.900

 €   7.536

€    8.343

Totaal baten

 €  20.050

 € 19.028

 €   0.405

 

 

 

Lasten

 

 

 

 Bestedingen diaconaal werk (plaatselijk, landelijk en wereldwijd)

 €  8.300

 €  7.413

 € 12.752

 Bestedingen diaconaal pastoraat

 €     -

 €      -

 €   -

 Bestedingen Kerkdiensten, catechese en gemeentewerk

 €   -

 €    -

 € 

 Bijdragen aan andere organen binnen de kerk

 €  780

 €  775

 €      544

 Lasten overige diaconale eigendommen en inventarissen

 €   6.570

 €  6.035

 €   6.374

 Lasten beheer en administratie, bankkosten en rente

 € 2.600

 € 1.559

 €    3.361

Totaal lasten

 €  20.750

 €  16.218

 €  23.031

 

 

 

 

Resultaat (baten - lasten)

 €    -700

 €   1372

 €  -1.626

 


 

 


“Vanuit de kerkenraad”

 

Beste gemeenteleden,

De kerkenraad is doorgaans druk doende met allerhande zaken in en om de kerk en de gemeente. Het is soms moeilijk te peilen voor gemeenteleden wat er zich allemaal afspeelt en waar de kerkenraad mee bezig is. Met de rubriek “vanuit de kerkenraad” willen wij u regelmatig op de hoogte brengen.

 

-Nieuwe ambtsdragers: Zoals de meesten weten is de kerkenraad behoorlijk uitgedund en zijn we op zoek naar mensen om de kerkenraad te versterken. Er is een oproep geplaatst in het kerkblad en in de afkondigingen in de kerk is de oproep diverse malen gedaan. We kunnen het goede nieuws melden dat er verschillende namen binnengekomen zijn, wij zijn op dit moment in gesprek met deze mensen en dit verloopt positief. Wij hopen spoedig deze namen bekend te maken.

 

-Orgel: We hebben een restauratie van het orgel achter de rug maar helaas blijven hier wat mankementen uit komen. De restaurateur is meerdere malen terug geweest om het e.e.a. te stemmen en kleine mankementen te verhelpen. Dit is jammergenoeg niet genoeg geweest om het orgel in orde te krijgen. De afgelopen weken heeft Arie Belo in kaart kaart gebracht wat er nu precies met het orgel aan de hand is. De bevindingen hebben wij doorgezet naar de restaurateur. Helaas hebben wij te horen gekregen dat hij van een zware operatie herstellende is. Wij hopen dat het herstel spoedig mag verlopen en wensen hem hierbij veel sterkte toe. De werkzaamheden van de restaurateur gaan wel door, maar op halve kracht. De planning is om het orgel in juli weer in orde te krijgen. Het orgel kunnen we niet hellemaal stil krijgen omdat het een Pneumatisch orgel betreft (een orgel waarvan de toetsen en de registers volledig in werking gesteld worden door geperste lucht), hierbij is een windmotor noodzakelijk. Om de motor zal binnenkort een dempkast geplaatst worden, dit zal niet al het geluid tegen kunnen houden maar voor de organisten wordt het een stuk comfortabeler om te spelen.

 


-Huizenbouw Kerkebogerd: de bouw is in volle gang en we hopen begin volgend jaar de nieuwe bewoners te verwelkomen. Er komen wat oud inwoners terug en veel nieuwe mensen van buiten het dorp, wij hopen uiteraard dat deze bewoners zich welkom voelen in de gemeente. De boomgaard achter de kerk zal t.z.t. ook bebouwd worden. De nieuwe pastorie zal gesloopt worden en er zullen wat wijzigingen van het kerkplein komen. Als deze plannen definitief zijn kunnen wij deze met u delen.

 

-Robbert gaat waarschijnlijk verhuizen en heeft tijdig aangegeven om eind juni te stoppen  met zijn werkzaamheden binnen het ambt, om zo ruimte te maken voor een vervanger.  Zoals u al heeft kunnen lezen zijn de gesprekken voor de nieuwe ambtsdragers nog niet afgerond, wij zijn dankbaar dat Robbert voorlopig, zolang hij hier nog woont, zijn werkzaamheden door blijft zetten. “Robbert bedankt namen de Gemeente en kerkenraad voor je rol binnen de Gemeente de afgelopen jaren”. Wij wensen Robbert en zijn gezin veel succes toe bij het vinden van een nieuwe plek.

 

-Gezamenlijke vergadering: deze heeft 17 juni plaats gevonden met de kerkenraad van Schalkwijk en ’t Goy en de kerkenraad van Tull en ’t Waal en Honswijk. Hoofdoel van deze vergadering was het bespreken van plannen voor het komende seizoen. Deze vergadering is zeer prettig verlopen, er zijn wat groepjes samengesteld om eens na te denken over bepaalde thema’s. Wij roepen u of jij op  als er bepaalde ideeën of wensen zijn, dit met de kerkenraad te delen.

-BBQ: 21 juni heeft er een bbq plaats gevonden bij Addie de Gier waarbij de gezamenlijke kerkenraden uitgenodigd waren. We waren in gezelschap van mooi weer. Het was een avond waarbij we konden genieten van een hapje en een drankje in een ongedwongen sfeer. Dit was een mooie gelegenheid om elkaar eens persoonlijk te spreken. We willen Fam. de Gier hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en de mooie avond.

 

-Afgelopen maand is de familie Vreugdenhil verhuisd naar de Prinsessenweg 147 in Nieuwegein (Vreeswijk). Wij wensen ze daar veel geluk en een mooie tijd toe. Het is niet zo ver bij de kerk vandaan, we hopen jullie nog regelmatig te ontmoeten. Heel veel plezier in jullie nieuwe woning.

-Schooldienst: Deze heeft 23 juni plaats gevonden onder leiding van onze eigen dominee Marius van Duijn. Bij deze dienst konden we genieten van een mooie dienst, een grote opkomst, koffie met zelfgebakken taart na de dienst én prachtig weer. Deze dienst is georganiseerd voor en door de school. Namens de kerkenraad willen we de juffen, kinderen, Maria de Jong en Wilma Alkema en de overige vrijwilligers hartelijk bedanken voor deze dienst. Zij hebben er allen veel tijd en energie in gestoken om dit mogelijk én tot een succes te maken. Het was een dienst waarbij de interactie tussen de kinderen, de dominee en de rest van de Gemeenteleden op een mooie manier aanwezig was. Wij zien al weer uit naar een volgende schooldienst.

-Maandelijkse koffieochtend: Op een ongedwongen manier met elkaar een ‘bakkie doen’ in het mooie verbouwde Gebouw. Gezellig een praatje of een handwerkje, alles mag. Onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers worden leuke gesprekken gevoerd. Wees welkom en neem gerust je buurman- of vrouw mee!

 

Tot slot wil ik u vragen dat als er dingen zijn die u graag wilt delen binnen de Gemeente om dit door te geven. Dit kan gaan om voorbeden voor iemand bij bijvoorbeeld ziekte of een blijde gebeurtenis die er aan zit te komen. Het kan ook zijn dat er iets praktisch is wat in de afkondiging mee genomen kan worden. Dit kan gemaild worden naar Arjan Verbree verbree.arjan@gmail.com. Bellen of een app kan uiteraard ook: 06-48372983.

 

Namens de kerkenraad, een hartelijke groet en zegen,

Arjan Verbree

 


05697709-2904-4805-864c-0dba9aef58c4Schoolkerkdienst

 

23 juni was het zover: de schoolkerkdienst. De kinderen van basisschool Het Mozaïek hadden heel hard gewerkt om er een mooie dienst van te maken.

De dominee was al op school geweest om kennis te maken met de kinderen en samen met hen de dienst voor te bereiden die over het thema 'Delen' ging.

De kinderen had een beeldverhaal voorbereid over het "de vijf broden en twee vissen" aan de hand van foto's op het schoolplein. Ieder kind had een taak: collecteren (de collecte voor Jeugdwerk in de PKN bracht € 124,22 op!), een gedicht voordragen, bidden, schriftlezing etc.

Het was ontzettend mooi om een kerk vol kinderen en ouders te zien. Met heel veel dank aan Eldert, Geerten en Ghizlane voor de muziek!

Na de dienst hebben we op een zonnig kerkplein genoten van taart, springkussen en heel veel limonade vanwege de warmte.

 

In het volgende schooljaar heten we de school graag weer van harte welkom. Fijn dat jullie bij ons in de kerk waren!

 

 

 

 

Vakantietijd

 

De vakantie staat voor de deur, sommigen hebben al vakantie.  Of misschien bent u/jij  al op vakantie geweest, of je gaat nog. Hoe dan ook, het is altijd fijn om te weten dat God met je meegaat op reis. Want al ga je ver weg of blijf je dichtbij huis, op reis gaan brengt altijd risico’s met zich mee.! Bekijk hier de mooiste Bijbelteksten over Gods nabijheid. Voor jezelf, maar ook om anderen toe te wensen!

 

Als kerkenraad willen wij iedereen een fijne en gezegende vakantie/zomertijd wensen, ook degenen die thuis blijven.

 

Zegen en bescherming: Numeri 6:24-26

“Moge de HEER u zegenen en beschermen, moge de HEER het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de HEER u zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn.” Numeri 6:24-26

 

Bron die nooit opdroogt: Jesaja 58:11

“De HEER zal je voortdurend leiden, hij zal je verkwikken in dorre streken, hij maakt je botten sterk en krachtig. Je zult zijn als een goed bevloeide tuin, als een bron waarvan het water nooit opdroogt.” Jesaja 58:11

 

Niet wankelen: Psalm 16:8

“Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.” Psalm 16:8

 

Als een schild om je heen: Psalm 3:4

“U, HEER, bent een schild om mij heen, u bent mijn eer, u houdt mij staande.” Psalm 3:4

 

Toevlucht en trouw: Psalm 91:4

“Hij zal je beschermen met zijn vleugels, onder zijn wieken vind je een toevlucht, zijn trouw is een veilig schild.” Psalm 91:4

 

Schaduw aan je rechterhand: Psalm 121:5-8

“De HEER is je wachter, de HEER is de schaduw aan je rechterhand: overdag kan de zon je niet steken, bij nacht de maan je niet schaden. De HEER behoedt je voor alle kwaad, hij waakt over je leven, de HEER houdt de wacht over je gaan en komen van nu tot in eeuwigheid.” Psalm 121:5-8

 

 

 

 

Afgeronde rechthoek: Het examencadeau  

 


Een jonge man bereidde zich voor om af te studeren.  Al maanden bewonderde hij een prachtige sportauto in de showroom van een dealer en wetend dat zijn vader zich zoiets wel kon veroorloven, vertelde hij hem dat zo”n auto alles was wat hij wenste als afstudeer cadeau.

 

Uitgave N.V. v/h Joh. De Liefde - Bijbel - 1895 - CatawikiTerwijl de dag van de bul uitreiking steeds dichter bij kwam, hield de jongeman zijn vader nauwlettend in de gaten, in de hoop dat hij aanwijzingen zou krijgen dat zijn vader de auto had gekocht. Uiteindelijk, op de morgen van het afstuderen, vroeg zijn vader hem om bij hem in zijn studeerkamer te komen. Zijn vader vertelde hem hoe trots hij was zo”n fijne zoon te hebben en hoeveel hij van hem hield. Hij overhandigde zijn zoon een prachtig ingepakt pakje. Nieuwsgierig, maar ietwat teleurgesteld, opende de jongeman het pakje en vond er een prachtige, in leer gebonden, Bijbel. Boos verhief hij zijn stem tegen zijn vader en zei: “je bulkt van het geld en je koopt een bijbel voor me?!” en stormde het huis uit, het boek achterlatend.

Vele jaren gingen voorbij en de jongeman had zich ondertussen ontpopt tot succesvol zakenman. Hij had een prachtig huis en een fantastisch gezin, maar realiseerde zich ineens dat zijn vader nu toch wel erg oud moest zijn en dat hij mogelijk toch maar een keer bij hem langs moest gaan. Hij had hem niet meer gezien sinds de dag van zijn afstuderen. Maar voordat het hem lukte om dat te doen, bereikte hem een telegram waarin het overlijden van zijn vader werd aangekondigd en waarin stond dat hij al zijn bezittingen aan zijn zoon had nagelaten. Hij moest onmiddellijk naar het huis van zijn vader komen om de zaken te regelen.

 

https://proxy.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse2.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.6jPL0aCGOmVIBoWx4gVttAHaE7%26pid%3DApi&f=1Toen hij bij zijn vaders huis aankwam raakte zijn hart plots vervuld van droefenis en spijt. Hij begon zijn vaders belangrijke papieren uit te zoeken toen zijn oog viel op een nog steeds nieuw uitziende bijbel, die er nog precies lag zoals hij hem jaren geleden achter had gelaten. Met tranen in de ogen opende hij de bijbel en begon de bladzijden om te slaan. Terwijl hij die woorden las, viel er een sleutel uit een enveloppe die achter op de bijbel met plakband vast zat. Het had een label met de naam van de dealer, de dealer die de sportauto verkocht die hij destijds zo graag wilde. Op het label stond de afstudeerdag afgedrukt en de woorden … betaald.

 

Hoe vaak lopen wij Gods zegeningen mis omdat ze niet verpakt zijn op de manier die wij verwachten?

 

 

 

  

Afgeronde rechthoek: Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden 

 

 

 


De Nederlandse taal is diepgaand beïnvloed door Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden. Met name de Statenvertaling – gemaakt in opdracht van de Staten-Generaal en voltooid in 1637 – uniformeerde het Nederlands en doorspekte onze taal met nieuwe woorden en woordcombinaties. Historiek verzamelde 100 Bijbelse uitdrukkingen, woorden en gezegden die de Nederlandse taal verrijkt hebben.

Nummer 1 t/m 10

muggenziften (muggen zijgen)

pietluttig zijn, overal een punt van maken – Mattheüs 24:23 (‘Gij blinde leidslieden, die de mug uitzijgt, en den kemel doorzwelgt.’)

in zak en as zitten

helemaal in de rats of in de put zitten; het niet meer zien zitten – Esther 4:1 (‘Zo verscheurde Mordechai zijn klederen, en hij trok een zak aan met as.’)

In adamskostuum rondlopen

met het blote lichaam, in je nakie – Genesis 3:10 (‘En ik vreesde; want ik ben naakt; daarom verborg ik mij.’)

alles is ijdelheid

alles wat je doet is zinloos, doelloos en gaat voorbij – Prediker 1:2 (‘IJdelheid der ijdelheden, zegt de prediker; ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid.’)

de schellen van de ogen vallen

ineens begrijpen hoe iets in elkaar steekt – Handelingen 9:18 (‘En terstond vielen af van zijn ogen gelijk als schellen, en hij werd terstond wederom ziende; en stond op, en werd gedoopt.’)

steen des aanstoots

een hinderlijk/ergerlijk iets of iemand – 1 Petrus 2:7 (‘Deze is geworden tot een hoofd des hoeks, en een steen des aanstoots, en een rots der ergernis.’) Zie ook Jes. 8:14.

je dagen zijn geteld

je dagen zijn geteld – het is over met je – Daniël 5:26 (‘God heeft uw koninkrijk geteld, en Hij heeft het voleind.’)

‘het is volbracht!’

de taak is afgerond, de klus is geklaard – een van de zeven kruiswoorden van Jezus van Nazareth uit Johannes 19:30 (‘Toen Jezus dan den edik genomen had, zeide Hij: Het is volbracht! En het hoofd buigende, gaf den geest.’)

Salomonsoordeel

 

 

 

een verstandig, wijs besluit / oordeel – zie het verhaal over de baby in 1 Koningen 3:16-28. Twee vrouwen claimen de moeder van het kind te zijn. Salomo besluit dat hij het kind dan maar in twee stukken moet snijden met een zwaard, dat is het eerlijkst. De list werkte: de echte moeder gaf aan het kind aan de ander te willen geven, de nepmoeder stemde in met het halveren van het kindje.

 

Een ongelovigeThomas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iemand die anderen niet op hun woord gelooft – Johannes 20:29 (‘Jezus zeide tot hem: Omdat gij Mij gezien hebt, Thomas, zo hebt gij geloofd; zalig zijn zij, die niet zullen gezien hebben, en nochtans zullen geloofd hebben.’)

 

 

 

 

 

 

sudoku