Html5 Menu Tag by Css3Menu.com

 

 

 

Afgeronde rechthoek: Meditatiefje
 

 

 

 

 

 

 

 


Middelburg 1932 | janwillemsen | FlickrHet evangelie ligt op straat*

 

Een gesprekje bij de koffie in het gebouw, op de hoek bij de Wiese; een paar woorden en met een glimlach fiets je weer verder.

 

Zo ook onderstaand verhaal dat Jurrie de Vos mailde&deelde.

Ik vond het te mooi om in de digitale bewaardoos te laten verdwijnen.

Hierbij met dank!

Abel op zoek naar God.

 

Maandag is onze oppasdag op kleinzoon Abel van 3. Wij proberen hem op die dag dan een beetje af te leiden van de geliefde kinderfilmpjes op zijn tablet. Ik moest nog wat afleveren voor de oogstdienst in de Rank en nam Abel mee. Er was verder niemand en voor ik de kerkdeur van het slot draaide vroeg Abel, wat is hier. Dit is een kerk. Wie woont hier was de opvolgende vraag. Ik moest even nadenken. Om nu te zeggen niemand dat is wel heel erg werelds, dus Ik koos voor de eenvoud. God woont hier, zullen we hem gaan zoeken. In de kerkzaal geen persoon te zien. In een van de bijzalen evenmin. In de keuken dan, ook dus niet. Ik kan God niet vinden gaf Abel gelaten toe. Wat een voorlijk kind dacht ik. Op zijn derde jaar is hij al op het zelfde ervaringsniveau als menig volwassene. Er is wel een verschil. Abel accepteert zijn waarneming als vaststaand feit.

 

Mijn vader is vorig jaar gestorven op 97 jarige leeftijd. Hij heeft een groot deel van zijn leven gezocht naar antwoorden van een voor hem onbereikbare God. Zijn vader, mijn grootvader dus, die bijna even oud geworden is, heeft geleden onder het zelfde probleem. Opvolgend in de rij van geslachten behoor ik tot de generatie die nu een antwoord mag geven. Weet ik God te vinden. Op zich lijkt het of ik het makkelijker heb dan mijn voorvaderen bij het beantwoorden van de vraag. Ter verduidelijking. Ik beoefen niet een zoektocht naar de God uit de verhalen waarbij zonder zijn wil zelfs geen haar van mijn hoofd valt. Maar daarmee is het antwoord op de vraag evenmin voor mij toegankelijker. God is voor mij een begrip die niet zo maar in een paar woorden sluitend is te geven. 

 

Op vierde adventszondag, was ik koster in de Rank in een als gevolg van corona maatregelen, nagenoeg lege kerk. 

Zes mensen uit de cantorij zongen alle verzen uit lied 416,  “Ga met God en hij zal met je zijn”. Het ontroerde me. Even had ik God ontmoet. 

 

Jurrie de Vos

-----------------------

 

* Het evangelie ligt op straat,

 

de titel van wat hopelijk een serie in 2022 gaat worden.

Als kerk zijn we klein geworden en wellicht dat nu pas tot ons doordringt dat heel veel beelden die in het Oude en Nieuwe testament gebruikt worden, ons op straat, het dorpsplein of aan de dijk zetten. (Nog moderner gezegd: de toekomst van de kerk ligt in de Cloud.)

 

Niet maar binnen alleen (dat ook, het is net als fietsen; zonder goeie binnenband, heb je aan de buitenband weinig plezier) maar ook in connectie met anderen.

Ik ga op zoek (en hopelijk laat de lezer/schrijver zich vinden) naar krabbeltjes&korreltjes van het koninkrijk van God.

Iets waarin iets moois oplicht van wat geloofsbeleving is.

De eerste met dank aan Jurrie.

Hopelijk geldt hier: als er één vos over de dam is J...